11 Ekim 2015 Pazar

Şehitlik Üzerine...

farklı görüşlere göre farklı değerlendirmeler olabilir. ben türkiyede yaygın dini inanış olan hanefi mezhebinin bakışını buraya aktarayım:

hanefi mezhebi alimlerinin görüşlerine göre şehitlik üçe ayrılabilir:

dünya ve ahiret için şehit olanlar: bunlar islam dini için savaşlarda veya işkencede ölenler gibi, inançları nedeniyle öldürülen kimselerdir.

ahiret için şehit olanlar: bunlar yine islami inançları nedeniyle fiziksel zulüm görmüş ve bunun neticesinde, hemen değil de sonradan vefat etmiş kişilerdir. bu kimseler sonradan vefat ettikleri için geride kalanlar tarafından şehit olarak kabul edilmeseler bile ahirette şehit muamelesi göreceklerdir.

dünya için şehit olanlar: bunlar dünyada, görünüşte islam dini için ölmüş gibi gözükse de niyetleri farklı olan kişilerdir. bu kimseler öldükten sonra geride kalanlar tarafından şehit olarak anılsalar bile ahirette şehit muamelesi görmeyeceklerdir.

kaynak : https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eehit

bu şehit olayı karışık. sanırım kimin gerçekten şehit olduğunu yalnızca o kişi ve allah biliyor.

ötesinde, türkiyede toplum, vatan savunması sürecinde vefat eden kimselere şehit diyor. öğretmenler, imamlar ve sağlık görevlileri de yani teröristlerce öldürülen devlet görevlileri de şehit olarak kabul ediliyor.

bir de, bayrağa sarılan ünlü tabutları var, o konu bambaşka zaten.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder