11 Ekim 2015 Pazar

Mezopotamya

ilk kentsel yaşamın, ilk uygarlığın var olduğu bölge. 

sümerler ile birlikte kent devletleri kuruluyor. yaklaşık olarak m.ö. 5000 civarında bugün modern anlamda kent yaşamı olarak adlandırabileceğimiz yapı oluşmuş. 

peki, dünyanın bir çok yerinde insanların yaşadığı bir dönemde neden mezopotamyada kentleşme başlıyor? denebilir ki fırat ile dicle arasındaki bölge tarıma elverişliydi, tarım yerleşik yaşam oluşturdu, kentleşme başladı. aslında başka bir nokta var incelenmesi gereken. 

şimdi, bu fırat ve dicle, kararsız nehirler. kimi zaman taşkın boyutunda su taşırken, bazı zamanlarda kuruyacak kadar azalıyor suyu. haliyle, bu bölgede tarım yapabilmek için, su kemerleri, setler, kanallar vs. inşa etmek gerekliliği ortaya çıkıyor. zamanla mühendislik, bakım işleri vs. gibi meslek grupları oluşuyor. bu inşa faaliyetleri sırasında oluşan kültür ise, kent yaşamı için gerekli olan sınıflaşma, inşa kabiliyeti, teknik bilgi donanımı benzeri kavramları ortaya koyuyor. 

dahası, su kanalları üzerindeki bu uğraşlar, düzenli bir çalışma gerektirdiği için, bir şekilde bir üst kimliğe ihtiyaç duyma gibi bir gereksinime neden olduğundan, monarşik devlete ihtiyaç başlıyor. bürokrasi ve yönetim sistemleri de bu dönemde oluşmaya başlıyor. 

nitekim fikri destekleyecek bir durum, o dönem de bugün gibi bol ve düzenli yağış alan avrupada böyle bir kentleşme, uygarlık oluşturma yapısının oluşmamış olması. 

özetle, fırat ve dicle'nin kararsız yapısı, ilk uygarlıkların var olma sebebi oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder