11 Ekim 2015 Pazar

Rusya'nın Suriye'yi Vurması

habere göre rusya dün gece suriyedeki ışid hedeflerini, hazar denizi filosundan attığı güdümlü füzeler ile vurdu. ee nedir yani diyebilirsiniz. burada zamanlama, kullanılan teknik mesaj niteliğinde. bir süredir rusyanın türk hava sahasını kullanması ile ilgili eleştiriler, rusyanın suriyedeki üssünü kullanmasına ilişkin endişeler konuşulageliyordu. rusya bu hamlesi ile bana göre şu mesajı veriyor, "ben gerekli görürsem, eğer istersem, hiçbirinizin hava sahasını da kullanmam, üslerime de güvenmiyorum, olmak istediğim yerde olur, vurmak istediğim yeri vururum". rusya burada operasyonel yeteneklerinin sadece küçük bir kısmını dünya kamuoyunun gözleri önüne sürüyor. 

petrol fiyatlarının abd tarafından düşürülmesi konusunda daha önce konuşmuştuk. (bkz: #30549) burada hedefin rusyayı evcilleştirmek olduğu aşikardı. ukrayna krizi ve öncesinde yaşanan gelişmeler, rusyanın tarih sahnesinde yeniden dirilişine işaretti ve bu tek kutuplu dünyanın yöneticisi olan abd'yi rahatsız ediyordu. abd'nin bu hamlesi etkili ancak riskli idi. 

risk şu olmuştu, eğer rusya bu ekonomik savaşı atlatabilirse (endütriyel hacmi devasa olan, her türlü hammaddeyi kendi topraklarından elde edebilen, fakirliğe alışık ülkeyi nasıl ekonomik baskı ile çökertebilirsiniz ki?) abd karşısında çok daha "karizmatik" bir duruş elde edeceği kesindi. 

ve rusya bir şekilde ekonomik buhranı, kendi tahmini olan 2 yılda değil, henüz 1 yıl bile tamamlanmadan hafifletmeyi başarmıştı. artık rusyayı, daha doğrusu putin'i durduracak bir şey kalmamıştı. 

işte tam bu noktada orta doğudaki son kalesi olan suriye'yi, yani esad rejimini koruma altına almak konusundaki kararlılığını ortaya koymaya başladı. 

bugün, esad kimin dövülmesini istiyorsa rusya dövüyor. uçakları ile bunu yaptı. esada silah verdi, uçaklarının yakıtını füzesini ikmal etti. tankları, topları ile karadan destek sağladı. şimdi de operasyonel gücünü sahaya sürüyor. 

günü geldiğinde ışid de, pyd de rusyanın hışmından payını alacaktır. "şimdilik" oraya hamle yapmıyor. esad önemli bir stratejist ve aynı anda çok sayıda düşman ile çarpışmamaya özen gösteriyor. 

sam amca ise ne yapacağını bilmiyor. soğuk savaşın bitişinden bu yana tek başına yönettiği dünyada ikinci bir kutup oluştuğunda ne yapacağı konusunda tecrübesiz. peki şimdi çin de suriye tahtasında satraç oynamaya başlamışken, işlerin geldiği karışıklık nasıl çözülecek? ya biz neredeyiz bu oyunda? 

bunların yanıtı için çok bekleyeceğimizi sanmıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder