11 Ekim 2015 Pazar

Aborjin Soykırımı

aborjinler avustralyanın yerli halkıdır. ingiliz sömürgeciler kıtaya gelmeden çok önce, doğa ile barışık bir yaşam tarzı ile adada ikamet etmekteydiler. 

ingiliz sömürgecileri kıtaya çıktığı andan itibaren, aborjinleri düzenli şekilde ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmuşlardır. 

bunlar sistemli, tekrarlanan politik yaklaşımlardı. avustralya bağımsızlığını kazandıktan sonra da bu faaliyetleri sürdürmüştür. nihayet 1970 sonrasında azalarak bu faaliyetler bitmiştir. 

fremantle'de, convincing ground'da, waterloo creek'te, coniston'da, avustralya çöllerinde, balina avcılığı yapılan yerlerde katliamlar gerçekleştirilmiştir. aborjinlerin avlanmaları, balıkçılık yapmaları yasaklanmıştır. 

kültürül yozlaşma ile aborjinleri asimile etme çabası da oldukça yoğun şekilde uygulanmıştır. aborjin çocukları ailelerinden alınarak ingiliz kökenli ailelere verilmiş, eğitim görmeleri, dillerini konuşmaları engellenmiştir. 

günümüzde avustralyada ayrımcılık yapılmadığı iddia edilse de, düşük eğitim, yüksek işsizlik ve suç oranı, aborjinlerin geçmişte yaşadığı günlerin acı etkileri olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Üst başlığımızda diğer soykırımları da bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder