11 Ekim 2015 Pazar

Çerkes Sürgünü (Soykırımı)

çerkesler, karadeniz kıyısında yaşayan bir kafkas halkıdır. ordodoks ruslar taraınfan müslüman oldukları gerekçesiyle pek hoş karşılanmayan bir millettir. 

çerkesler tarım imkanları olarak ruslardan üstündü. hayvancılıkta ilerideydiler, modern yaşamları nedeniyle avrupa'da ilgi duyulan bir nitelikteydiler. 

konumları da kırım savaşında stratejik önemini göstermişti. ruslar, çerkeslerin bir batı yardımı ile sıkıntı doğurabileceğini biliyordu. 

etrafta abhaslar, abzehler, vıbıhlar, cigetler, pshular, ahçipsovlar, aibgalar vardı ve büyük bir konfederasyon olması ihtimali her daim rusları korkutmuştu. 

önceleri bu tehlikeyi barışçıl yollarla çözmek istediler. ancak askeri kanat sorunun daha sert yöntemlerle çözülmesini istiyordu. 1861 yılı itibariyle askerlerin savları etkili olmaya başladı. çerkesler ve diğer halklar tehlikeyi farkettiğinde çar'ın yanına gittiler. çar kendilerine ya osmanlıya göç etmeleri ya da kuban nehrinin kenarına yerleşmelerini buyurdu. ancak kuban nehri bir hastalık kaynağıydı. kafkas halkları kabul etmediler. 

bunun üzerine rus harekatı başladı. 300 bin kişilik rus ordusu, bölgeyi çevirmeye başladığında kaçmaktan başka çare kalmamıştı. 1 yıl kadar direndikten ve ağır kayıplar verdikten sonra bölge halkı gemilerle osmanlıya sığınmaya çalıştı. 

rusların katliamları, 500 bin çerkesi öldürmüştür. zorla göç ettirilen halkların sayısının 1 milyon 200 bin dolaylarında olduğu, bunların da 400 bin kişilik kısmının yol koşulları ve hastalık yüzünden yaşamını yitirdiği ifade edilmektedir. 

her halükarda, topraklara el koymak, öldürmek, kültürül asimilasyon, zorla göç ettirmek gibi hareketlerle rusların milyonlarca kişiye zulmettiğini görüyoruz. çerkesler bu acıyı unutmazlar, nesilden nesile aktarırlar. 

Üst başlığımızda diğer soykırımları da bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder