11 Ekim 2015 Pazar

Komünist Jargon

komünizmin türkiyede halk tabanına yayılması sürecinde devletin, "egemen güçler"in bir şekilde elindeki tüm unsurları kullanarak, kah milliyetçilik, kah islam kartlarını öne sürerek komünizmi bir "kitle" nin ögesi haline getirmesi ile oluşmuş durum. 

hızlı biçimde en ücra köylere kadar yayılmasına rağmen sosyalizm, sosyalist yönetim fikirleri kendini 8* darbesi ile koğuş aralarında buldu. geride ne propaganda yapabilecek kimse kaldı, ne de kalanların yapabileceği ortam. zaten darbe esnasında yapılanlar bu kitleyi tekrar siyaset yapamaz hale getirdi. ardından milli eğitim temelli karşı enformasyon ile gençliğin apolitik hale getirilmesi, bir kaç belirgin kavram dışında fikir üretemez hale gelmesi, sosyalist fikrin hem dilini hem de idealarını halktan uzakta bir köşeye itti. 

bu mevcut ortamda kalan sosyalistler ise, kendilerini başbaşa sohbetlerde buldular. propaganda yapamaz halde, gittikçe halktan uzaklaştılar. 

uzaklaşmalarında bir etken, televizyonda sürekli olarak "huzuru kaçıran" statüsündeki sosyalist gençler oldu. halk tarafından düşman görülmeleri için ne gerekiyorsa yapıldı. 

odtü gibi, ankara siyasal gibi ortamda, hopa gibi az kalmış anadolu ilçelerinde, tuzluçayır gibi tek tük semtlerde sıkışmış bir jargon, fikir, düşünce akımı haline geldi sosyalizm türkiyede. 

ilerde ne olur? hdp-chp yakınlaşması, gezi eylemlerinde kurulan yeni yapı belki de sosyalist akımın tekrar canlanmasını sağlayacaktır. kim bilir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder