11 Ekim 2015 Pazar

Namibya Soykırımı

1904 yılında, almanya tarafından gerçekleştirilmiş soykırımdır. 

o dönemde almanya sömürgecilik faaliyetlerinde ingiliz ve fransızların gerisinde kalmıştı. bu da almanyada huzursuzluk yaratıyordu. ingiltere, bu huzursuzluğun yaratacağı olumsuz koşulları göz önünde bulundurarak, almanyanın afrikada belirli sömürgeler edinmesini sağlamak niyetindeydi. bunun için de, güneybatı afrikada o dönemde yaşanan karışıklıkları bahane ederek, bölgeden çekileceğini söyledi. bu almanların uzun süredir beklediği fırsatı yaratmıştı. 

almanlar gönderdikleri ordu ve yönetim kademeleri ile bölgede hızlı bir denetim sağladılar. yerlilerin verimli topraklarına, zengin elmas madenlerine el koydular. ama işler ters gitmeye başlıyordu. yerli kabileler duruma itiraz etmekteydi. 

namalar, ardından da hukkular isyan bayrağını çekti. almanya buna, yaklaşık 14000 kişilik bir orduyu bölgeye sevk ederek karşılık verdiler. ordunun başında general lothar von trotha vardı. 

almanlar öncelikle sayıca fazla olan hererolara saldırdı. binlerce asker kaybeden hererolar, çöle doğru kaçmaya başladı, hedelerinde o dönem ingiliz denetiminde olan bechuanaland vardı. ancaki içlerinde yalnızca şef maherero yönertimindeki yaklaşık 1000 kişi bunu başarabildi. kalanlar çölde susuzluk ve açlık nedeniyle hayatını kaybetti. 

aynı acıyı namalar da yaşadı. onlar da isyan sonrasında ağır şekilde katliamlara maruz bırakıldı. 

asker kayıplarının yanısıra, savaş ile ilgisi bulunmayan yerliler de, alman fabrikalarında çalıştırıldılar, madenlerde ölüme terk edildiler. kadınlar ise alman askerlerinin seks kölesi olarak yıllarca işkence çekerek yaşadılar. sonunda öldüler. 

namibyada zengin elmas madenleri vardı. bu madenler ve almanların sömürge iştahı, 65000 hereronun ve 10000 namanın ölümüne neden oldu. o dönemde hereroların nüfusunun 80000, namaların nüfusunun ise 20000 olduğu düşünüldüğünde sayının büyüklüğü, soykırımın vahşeti gözler önüne seriliyor. 

bu sayılar, birleşmiş milletler raporlarına dayanıyor. 2004 yılında da alman hükümeti böyle bir olayın varlığını kabul ederek özür dilemiştir. 

Üst başlığımızda diğer soykırımları da bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder