11 Ekim 2015 Pazar

Kongo Soykırımı

kongo, orta afrikada (batıya doğru) bulunan, zengin kaynakları olan, iklimi ve bitki örtüsü itibariyle şanslı bir ülke. 

bu şansı, önce portekizliler keşfediyor. bölgede mevcut kongo halkları ile iyi ilişkiler kuruyor, bölgeyi kalkındırıyor. madenlerin işletilmesinden pay veriyor, köle ticareti sayesinde bölge zenginleşiyor ve güçleniyor. öyle ki, halk yavaş yavaş hristiyanlaşmaya başlıyor. 

sonrasında zamanla bu düzen bozuluyor. halk fakirleşmeye, şehirler boşalmaya başlıyor. portekizliler de bölgeden uzaklaşmaya başlıyor. burada doğan boşluğu fırsatçı ingiliz ve hollandalılar dolduruyor. bölgeyi sömürüyor, kaynakları sürekli olarak kongodan kaçırıyor. 

ancak asıl sıkıntı, ingilizlerin ve hollandalıların, artık sömürecek bir şey kalmadığını düşünerek bölgeden çıkması ile başlıyor. 

oluşan fırsatı, belçika kralı leopold ii dolduruyor. berlik konferansında bölgeyi istiyor, büyük ülkeler de ses çıkarmıyor. 

ve 1885-1908 arasındaki o vahşet dönemi başlıyor. leopold bölgede sömürü düzenini hemen faaliyete geçirdi. lastik ve fildişi elde etmek için bölge halkını kullanmaya başladı. 

sömürülen halkın birimlere ayrılması ve her birimin kotaları doldurana kadar lastik ve fildişi sağlaması sistemi kuruldu. eğer kotayı dolduramazsa köle erkekler, kadınlarına tecavüz ediliyor, çocuklarının elleri ve ayakları çapraz şekilde kesiliyordu. 

öyle ki, belçika askerleri, kim daha fazla el kesecek diye yarışmalar yapıyordu. soylular, bahçelerinde, kesilen köle başlarını sergiliyorlardı. 

vahşet sırasında kimi kaynaklar 5, kimi kaynaklar 10 milyon kişinin öldürüldüğünü iddia eder. sayı net olmasa da kan dondurucudur bu eylemler. 

edmund dene moral adlı bir kişi (önceleri denizci, sonrasında gazeteci) bu durumu ortaya çıkarıyor, avrupada kamuoyu oluşturuyor, en nihayetinde 1908 yılında leopold bölgeden çekilmek zorunda kalıyor.

leopold çekilse de, belçika hükümeti, kongo bağımsızlığını kazanana kadar bölgeyi sömürmeye, keyfi uygulamalar ile hukuksuz yönetimine devam etti. nazi almanyasının uyguladığı çok sayıda işkence, soykırım, asimilasyon faaliyetleri, belçikanın kongoda uyguladığı yöntemlere dayanmaktadır. 

Üst başlığımızda diğer soykırımları da bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder