11 Ekim 2015 Pazar

Kobani

ışid tarafından işgal edilmeye çalışılan, ypg'nin elinde tutmaya çalıştığı şehir. 

çok uzun zamandır kuşatma altında bu şehir. ışid hem tanklarla, hem ağır silahlarla, hem de gerilla taktikleri ile şehre saldırılar düzenliyor. ypg ise şehir içinde direniş halinde, sokak savaşı yapıyor. 

önceleri bariz bir ışid silah üstünlüğü varken, peşmerge ve amerikanın desteği ile pyd bir nebze olsun rahatladı. mücadele şimdilerde eşit bir temelde ilerliyor. amerikan hava saldırıları da ışid'in aldığı önlemler ile eskisi kadar etkili değil. 

şimdi, durumu kısaca özetledikten sonra, çok tartışılan duruma gelelim. bir kesim diyor ki kobani düşecek, kürtler burayı savunamaz. bir kesim ise, hani düşüyordu, bakın düşmedi şeklinde karşı argüman sunuyor. ama mesele bu değil kanımca. 

ışid, kobani'yi gerçekten ele geçirmek derdinde olamaz, olmamalı. kobani, yalnızca konumu itibariyle stratejik bir bölge. ayrıca ypg ve pkk için de militan deposu. yani deposuydu. birazdan geçmiş zaman ekinin sebebini paylaşacağım. 

şimdi, stratejik olarak önemli, keza diğer kürt bölgelerinin tam ortasında yer alıyor, kuzey suriye yapısının başkenti niteliğinde. hem erzak dağıtımı, hem silah dağıtımı, hem de militan desteği olarak üs bölgesi olarak kullanılabilecek bir mevkide. üstelik türkiyeye de çok yakın. 

militan deposu dedik. yüklü bir nüfus var(dı) ve bu nüfusun önemli bölümü kürt siyasi hareketinin etkisi altında kalmış insanlar(dı). bu nedenle de pkk ve ypg için çok kritik. 

tartışılan şey, kobaneyi kimin kontrol ettiği idi. ancak, yukardan çekilmiş fotoğraflarda, "acaba bu tartışma yersiz mi" diye düşünmek gerekecek görüntüler göze çarpıyor. 

arkadaşlar, biz burada kobane kimin elinde diye düşünürken, kobane yok olmuş. tek bir bina bile kullanılabilir bir halde değil. sokaklar delik deşik. zaten şehir savaşı yeterince harap edici iken bir de amerikan füzeleri parçalamış her yeri. 

şu dakikadan sonra işte, militan deposu da değil bu şehir. stratejik olarak da kullanılabilecek bir hali kalmadı. 

ışid ise, bütün dünya kobaniyi konuşurken ırak ve suriyede denetimi altında tuttuğu bölgelerde petrol ticaretini düzene soktu, eğitim sistemi kurdu, memurları var, asker yetiştiriyor. bakın militan elde ediyor demiyorum, baya baya, eğitim ile, tatbikatlar ile, ideolojik olarak güçlü fikirlere sahip askerler elde ediyor. ki amerikanın paralı askerlerine göre bu askerler çok daha etkili savaşçılardır, bunu yakın zamanda anlayacağız. 

ışid, kobani üzerinden hedeflerine ulaştı. pyd ise, ypgnin silahlı gücünün önemli kısmını, militan deposu olarak kullandığı halkını, başkentini, stratejik önemli bir mevziyi kaybetti. evet kobaninin olduğu topraklar pyd kontrolünde ancak orada artık kobani yok. 

ısrarla bir kobane bir kobani dedim bu yazıda. keza insanlar ayn el arap mı, kobani mi kobane mi diye tartışırken, ışid suriye ve ırakın her birinin yüzde 30 civarı kısmını elinde tutan, devasa petrol gelirine sahip, devlet özellikleri taşıyan bir yapı haline geldi. işte, arka planda çok büyük şeyler dönerken, bizler basit tartışmalar ile uyumaktayız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder