11 Ekim 2015 Pazar

Aziz Sancar

hakkında ırk-köken tartışmaları almış yürüyen bilim insanı. peki amerikada bu mu konuşuluyor? 

bir bilim adamı düşünün, 300 makalesi var. bu makalelere 12000 kere atıfta bulunmuş. birlikte çalıştığı insanlar da farklı ülkelerden. ortak noktaları, çalıştıkları konu. 

amerika, almış yutdışından bilim insanlarını, ırklarına, dinlerine, dillerine hiçbir şeylerine bakmamış. çalışılacak bir konu var, üniversite vermiş, kürsü vermiş, kaynak vermiş, laboratuvar vermiş. sadece çalıştıkları konu ile ilgileniyor. 

kim bilir bu çalışmaları sırasında kaç milletten, kaç farklı dinden insanlar destek verdi, hangi ülkeden hangi dili konuşan hangi asistan koşturdu. amerika umursamamış. amerikada önemsenen, yapılan çalışma. 

nihayetinde bir nobel ödülünü alacak kalitede çalışma ortaya konmuş. denmiş ki, 300 makalesi var, 12000 atıf almış. türk mü, isveçli mi, önemli değil. amerikada bir üniversite, sadece bu. 

gelelim buraya. türk mü, kürt mü, arap asıllı mıymış, inşallah demiş demek ki dindarmış, hedp milletvekili akrabasıymış, oymuş buymuş. atatürk demiş, türk bayrağı varmış. 

nasıl bir çalışma olduğu konuşulmuyor. ya hu adam kansere çare buldu büyük ihtimalle! düşünebiliyor musunuz? çağın vebasını bitirecek çözümü bulduğu düşünülüyor. biz ne konuşuyoruz, inşallah maşallah demiş, atatürk demiş, kürtmüş bilmemne. 

bizde devlet fonları yandaşlara gider. yurtlar, burslar, tanıdıklara. ihaleler yakınlarına verilir. bir hoca terfi alacaksa, siyasi görüşü önemlidir. memur müdür olacaksa memleketi neresi diye sorarlar. 

ne çalıştığına, ne ortaya koyduğuna, kalitesine bakan olmaz. bizde hemşehricilik, cemaatçilik, yandaşlık kurumu öyle baskındır ki, sıra gelmez yeteneği sorgulamaya. 

sonra ne olur? ne konuşursan onu olursun kardeşim. amerika bilim konuşuyor, bilimi önemsiyor, sonunda nobel bilim ödülü alan proje ortaya çıkıyor. biz hemşehri kayırıyoruz, biz cemaat yandaşlığı yapıyoruz, sonucunda da birbirine düşman 81 il, birbirine karşıt siyasi fikirler, savaşan cemaatler ortaya çıkıyor. 

ne ekersen onu biçersin güzel kardeşim. eğitim eken, bilim biçiyor. ayrımcılık eken, düşmanlık biçiyor. mesele bu. 

konu dağıldı, ne diyorduk, aziz sanca evet. kendisi şu an, kansere çare olacak mı acaba diye dünyanın izlediği, bundan sonra ne söyleyeceği merakla beklenen bir bilim insanıdır. allah yardımcısı olsun, milyonlarca kanser hastası ve yakınları, onun ağzından dökülecek umut dolu cümlelere aç halde bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder